طراحی فراگیر – inclusive design
اینجا مقاله دیگری در ارتباط با اصول طراحی فراگیر مطالعه کنید
و این سایت سر بزنید https://amanjacademy.com/courses/
طراحی فراگیر (inclusive design)، طراحی هست که طیف گستردهای از تنوع انسانی با تواناییهای گوناگون، زبان ها، فرهنگ ها، جنسیت ها، سن و سال متفاوت و سایر عواملی که هر شخص را از دیگری متمایز می نماید در نظر گرفته و با توجه به این تفاوتها راه حلهای طراحی را ارائه می دهد و در نهایت منجر به تجربه بهتری برای همگان می شود.
رشد سریع تکنولوژی در عصر امروز، برای بسیاری از افراد چالش برانگیز شده و به جای آنکه مشارکت و حضور آنها را تسهیل نماید به مانعی برای حضور و فعالیت آنها بدل شده است. طراحی فراگیر این معضل جهانی را که هر روز با پیشرفت تکنولوژی مشکل ساز تر هم می شود در مرکز توجه خود قرار داده و سعی دارد که این موانع را به فرصت هایی مفید بدل کرده و بستری را فراهم نماید که همه علیرغم تواناییها و شرایط خود بتوانند از امکانات و رفاهی که تکنولوژی امروز برای آنها فراهم می آورد بهره مند شوند.
فلسفه ی طراحی فراگیر جلوگیری از تبعیض در فضای شهری است که کاملا کاربرمحور و انسان محور می باشد و شامل طراحی محصولات و فضاهای مختلف به گونه ای که قابلیت استفاده ی حداکثری با بیشترین پوشش اجتماعی را ممکن سازد، می باشد. این رویکرد به طور خاص به پنج گروه تاکید دارد:
معلولین و نابینایان
سالمندان
کودکان
افراد دارای ناتوانی موقت
افراد دارای ناتوانی ادراکی
اصول طراحی فراگیر:
استفاده ی برابر و بدون تبعیض برای گروه های مختلف
انعطاف پذیری هنگام استفاده (طرح باید با طیف وسیعی از نیازها و توانایی های فردی مطابقت داشته باشد.)
ساده و قابل درک بودن محصول (درک طریقه مصرف شیء باید ساده و در رابطه با تجربیات قبلی استفاده کننده، آموخته ها و میزان تمرکزش باشد.)
انتقال راحت و قابل درک بودن اطلاعات (شیء یا محیط باید اطلاعات مورد نیاز و اساسی را با توجه به شرایط محیط و توانایی حسی استفاده کننده به همه استفاده کنندگان ارائه دهد.)
کاهش خطاپذیری یا تلورانس (خطرات و نتایج منفی اعمال تصادفی و غیر عمدی باید به حداقل برسد.)
نیاز به استفاده از نیروی فیزیکی حداقل (شی باید به سادگی و با کمترین تلاش و به صورت کارآمد مورد استفاده قرار گیرد.)
اندازه و فضای مناسب برای استفاده و گذر (طراح باید ابعاد و فضای مناسب برای مشاهده، نزدیک شدن و استفاده از شی را با در نظر گرفتن شرایط فیزیکی، قامت یا شیوه ی حرکت استفاده کننده فراهم آورد.)